Veiligheid

TIOG vindt veilig roeien op de Maas erg belangrijk. We hebben daarom een aantal documenten die je moet kennen als je bij ons komt roeien of sturen:

De TIOG geboden voor veilig roeien

Gebruik van de Marifoon aan boord van de sloepen

Veiligheidsavond TIOG 2023

Het is belangrijk dat je zo precies mogelijk kan aangeven, waar je sloep is in geval van een incident. Op de waterkaarten van onze sector vind je namen van kades, steigers en boeien. Bovendien ook de locatie van steigers, waar een ambulance kan komen.

Deze kaarten zitten in iedere sloep in een van de tonnetjes.

De watertaxi’s hebben hun eigen instructies:  instructies watertaxi Rotterdam. Omdat we de watertaxi’s veel tegenkomen in ons vaarwater, moet je deze ook kennen, zodat je weet wat je mag verwachten. 

Tenslotte hebben we de oversteek manoeuvre bij de Erasmusbrug in detail uitgewerkt, inclusief de eventuele noodmanoeuvres. Ook dit is verplichte kost voor iedere stuur of roeier.

Bij de FSN (Federatie Sloeproeien Nederland) staat veiligheid ook hoog in het vaandel. Zij hebben daarvoor een FSN website voor veilig sloeproeien ontwikkeld.  Deze staat bomvol met informatie en nuttige tips, links en zelfs een kennistoets. Zij geven ook de ‘bekwame stuur‘ training. Aanmelden daarvoor kan ook via deze website.