Competitie

Sloepencompetitie:

De Federatie Sloeproeien Nederland organiseert een kampioenschap waar rond de driehonderdvijftig geregistreerde sloepenteams uit heel Nederland in uitkomen. Jaarlijks staan er zo’n dertig races op de kalender. Elke sloep die meedoet wordt eerst gesleept en gemeten en krijgt een bepaalde handicap toegekend. Dit om de  de verschillen in weerstand te compenseren om zo een eerlijke uitslag te garanderen.

Uitrusten na de race in de haven van Terschelling

Wedstrijden vinden vaak plaats tijdens plaatselijke of nationale festiviteiten en evenementen; bijvoorbeeld bij de Mosselrace in Bruinisse als onderdeel van de plaatselijke Mosseldagen of de Maasrace tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Jaarlijks vinden er ook wedstrijden op open zee plaats: Harlingen-Terschelling over het wad, op de Noordzee bij Scheveningen, maar ook op het IJsselmeer: Muiden-Pampus-Muiden en de Slag om Makkum.  Ook wordt er in stedelijke omgeving geroeid: zo zijn er jaarlijks grachtenraces in Amsterdam, Utrecht en Zwolle

Gig-competitie:

De Gig wedstrijden worden georganiseerd door de Dutch Pilot Gig Association waar rond de 40 teams uit heel Nederland tegen elkaar strijden. Internationaal is de Gig een bekende eenheidsklasse.
Wereldwijd zijn er 8000 Gig roeiers met wedstrijden op bijvoorbeeld de Leie van Gent, de Great River Race in London, de World Championship Gig-rowing op de Scilly Eilanden, en de Vogalonga in Venetië.

TIOG op de Scilly Eilanden in 2001
Stuurmanskunst bij de Maasrace