Nuttige informatie om je stuurbeurt voor te bereiden

Er zijn een heel aantal sites en apps, die je kan gebruiken om je stuurbeurt voor te bereiden. Deze laten je het weer en de waterstanden/stroming op de Maas zien. Helaas zijn die soms onderling niet geheel eenduidig. Niet dat de verschillen dan groot zijn, maar soms net genoeg voor twijfel. Dus dan is  het verstandig ze allemaal maar te raadplegen šŸ˜Š tot je overtuigd bent van beslissingā€¦. Daarbij: bij twijfel beter niet gaan.

https://www.buienradar.nl/

Geeft het beste overzicht over neerslag (regen, motregen, onweer) en is op het kwartier nauwkeurig. Is op een uur voorruit betrouwbaar. Geeft drie uur vooruit een redelijke indicatie. Ook temperatuur en gevoelstemperatuur zijn nauwkeurig.

https://www.buienalarm.nl/rotterdam-zuid-holland-nederland/51.9225,4.47917

Dit is ook een radar met buien. Deze kan je gebruiken als buienradar blanco geeft (gebeurt wel eens).

https://www.windy.com/51.923/4.487?51.899,4.487,12,m:e5HagiD

Geeft het nauwkeurigst de windvoorspelling. Kracht en richting, zowel van de wind, als van windstoten. Zet de schaal op bft.

https://weather-tide.portofrotterdam.com/desktop/

Port of Rotterdam water Tide en Stream site. Je kan het beste met het kaartje inzoomen op de sector Maasbruggen. Hier kun je de waterstand (Hight of Tide) in cm ten opzichte van NAP vinden voor het Boerengat en de Parkhaven. Positief is boven NAP, negatief is onder NAP.

Ook de stroomgrafiek TS (Tidal Stream) met de stroomrichting en de kracht van de stroom is belangrijk. Positief is stroom inkomend, negatief is stroming uitgaand (naar zee).

Deze app is niet erg makkelijk in gebruik. Het is even zoeken voordat je hem goed begrijpt. Verder werkt hij niet altijd makkelijk op je telefoon, dus je kan deze het beste op PC/laptop checken vooraf.

https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/zuid-holland

Algemene KNMI site geeft een dag vooruit waarschuwingen per gebied: code geel en oranje en vanaf welk uur de code geldt.

https://www.rotterdam.nl/bruggen-en-sluizen

Als je binnendoor gaat, passeer je een flink aantal bruggen. Mocht je de hoogte van deze bruggen niet kennen, dan kan je die vinden op deze site van de gemeente Rotterdam. De brughoogte is gegeven in meters ten opzichte van NAP.

Je moet de brughoogte altijd relateren aan de waterstand. Als de waterstand boven NAP is, bijvoorbeeld 120 cm en hoogte van de brug is 2,40 m, dan heb je dus nog maar 120 cm tussen het wateroppervlak en de brug. De Puntbrug (2,34 m) en de Rederijbrug (2,40 m) zijn de laagste bruggen. Je hebt ongeveer 1 meter nodig om makkelijk onder een brug door te sturen.